Skip to main content
een foto van Leanna die haar hele leven met eczeem heeft geleefd

Medisch beoordeeld Dit artikel is beoordeeld door een van de artsen van Sidekick.

Mijn verhaal over eczeem: Hoe ik vrede vond met mijn aandoening

Getting your Trinity Audio player ready...

Leanna leeft al haar hele leven met eczeem. Hoewel de impact van haar aandoening verreikend is, heeft ze een plaats van acceptatie met haar huid bereikt.

Leanna deelde haar verhaal over hoe ze vrede heeft gevonden met haar eczeem en wat ze heeft geleerd van leven met een chronische aandoening. 

Merk op dat dit artikel uitsluitend de individuele ervaring van de geïnterviewde weergeeft. Dit mag niet worden opgevat als medisch advies.

Bedankt dat je je verhaal met ons deelt, Leanna. Kun je ons iets vertellen over jouw ervaring met eczeem? Hoe beïnvloedt het je dagelijks leven?

Ik leef al bijna mijn hele leven met eczeem, dus ik ken de aandoening maar al te goed. 

Toen ik net één jaar oud was, kreeg ik rode, jeukende plekken overal op mijn lichaam. Hierdoor werd ik een zeer prikkelbare en chagrijnige baby. 

Naarmate ik ouder werd, kon ik mijn eczeem grotendeels onder controle houden door af en toe steroïde crèmes te gebruiken wanneer ik een opflakkering kreeg. 

Mijn eczeem kwam echter in volle hevigheid terug aan het begin van mijn eerste jaar aan de universiteit. 

Kort nadat ik naar een studentenhuis was verhuisd, kreeg ik rode en jeukende uitslag die zich over mijn gezicht en lichaam spreidde en die voortdurend schilferig en droog werd. 

Ik dacht dat het werd veroorzaakt door omgevingsveranderingen en school gerelateerde stress. 

Helaas bleef mijn eczeem dat jaar aanhouden, zelfs nadat ik weer naar huis was verhuisd. 

Na verloop van tijd zocht ik medische hulp bij een handvol artsen, maar slaagde er niet in een effectieve behandeling te vinden. 

Sindsdien is mijn leven een achtbaan van eczeemopflakkeringen geweest, variërend van licht irritant tot extreem ondraaglijk. 

Ik herstel momenteel van een vier maanden durende opflakkering en ik hoop, door mijn verhaal te delen, anderen te kunnen helpen met hun genezing van eczeem. 

De triggers en symptomen van eczeem verschillen sterk van persoon tot persoon. Hoe heb jij geleerd je eigen eczeem triggers en symptomen te identificeren?

Ik heb geleerd mijn specifieke triggers te identificeren, doordat ik in de loop van mijn leven een groot aantal onaangename opflakkeringen heb meegemaakt. 

Om de hoofdoorzaak van mijn aandoening te onderzoeken, probeerde ik de overeenkomsten te herkennen tussen elk van de keren dat mijn huid verslechterde. Ik merkte dat een opflakkering meestal optrad na een belangrijke levensgebeurtenis die me extra stress gaf, zoals bijvoorbeeld verhuizen naar een nieuw gebied, naar een andere school gaan, een veeleisende baan, een onstabiele relatie.

Als hoog sensitief persoon vind ik het vaak een uitdaging om met stress om te gaan, wat schadelijk is voor mijn fysieke en emotionele gezondheid. 

Andere triggers die ik kon identificeren waren alcohol en koffie, die ik vaker consumeerde in dezelfde periode dat mijn eerste grote opflakkering zich voordeed als jonge volwassene. 

Ik begon te merken dat mijn huid warm aanvoelde en jeukte na een avondje drinken, wat dan leidde tot hardnekkige uitslag. Koffie daarentegen veroorzaakte vooral opflakkeringen als mijn stressniveau al instabiel was. 

Ik besefte dat het vaak een opeenstapeling van factoren is die mijn eczeem veroorzaken, in plaats van één enkele oorzaak. 

Hoe leg je je eczeem uit aan de mensen in je leven die misschien niet zoveel over de aandoening weten?

Ik probeer de mensen uit te leggen dat eczeem een chronische aandoening is zonder magische genezing, voor zover we weten. 

Het raakt mensen vaak evenveel emotioneel als lichamelijk, en soms zelfs meer.

Eczeem is een uiteenlopende aandoening die voor iedereen anders is. De ene persoon krijgt misschien alleen eczeem op zijn handen, terwijl een ander het over zijn hele lichaam krijgt. De ene persoon krijgt misschien maar een paar keer per jaar een opflakkering, terwijl een ander er wekelijks krijgt. 

Leanna, leven met eczeem

Iedereen heeft zijn eigen unieke oorzaken en manieren om ermee om te gaan, dus er is geen standaardoplossing. Eczeem is een ziekte die verder gaat dan het huidoppervlak. Een andere term voor eczeem is atopische dermatitis, wat betekent dat het verband houdt met een disfunctie van het immuunsysteem. 

Het moet dan ook als zodanig worden behandeld, in plaats van met pleisteroplossingen die alleen het huidoppervlak aanpakken. 

Hoe beïnvloedt jouw eczeem je geestelijke gezondheid?

Eczeem beïnvloedt mijn geestelijke gezondheid op vele manieren. De fysieke pijn van een jeukende en ontstoken huid leidt tot de emotionele pijn van het gevoel hulpeloos en angstig te zijn. 

Bijna elke dag word ik achtervolgd door het gevoel dat deze aandoening mijn leven voor altijd zal beheersen. Zelfs op dagen dat het goed gaat met mijn huid, kijk ik angstig uit naar de volgende uitbarsting. 

Ik ben chronisch gestrest over mijn huid, wat mijn eczeem alleen maar verergert. Het is een vicieuze cirkel die ik graag wil doorbreken.

Heeft je eczeem problemen veroorzaakt met je lichaamsbeeld? Hoe heb je die overwonnen?

Ja, extreem. 

Als ik in de spiegel kijk en ik zie mijn lichaam bedekt met rode, schilferende uitslag, voel ik me onzeker over mezelf. Ik denk bij mezelf, niemand wil dat zien. Ik zie er beschadigd en ongezond uit; ik zie er ongewenst uit.

Maar ik besef hoe wreed het is om zo tegen mezelf te praten. Het uiterlijk van mijn huid bepaalt mijn waarde niet. Ik weet dat ik een mooi persoon ben, met of zonder mijn huidproblemen.

Leanna, leven met eczeem

Door mijn eczeem ben ik veerkrachtiger, dankbaarder en medelevender geworden. Ik herinner mezelf eraan hoeveel ik tot nu toe overwonnen heb, en dat houdt mij gaande.

Ben je erin geslaagd een plaats van aanvaarding te bereiken wat betreft je eczeem? En zo ja, hoe?

Ik ben er de laatste tijd meer mee bezig om mijn eczeem te accepteren, nadat ik er jarenlang voortdurend tegen gevochten en me verzet heb. 

Ik heb me er nu bij neergelegd dat dit een aandoening is die waarschijnlijk de rest van mijn leven bij me zal blijven. 

Ik realiseerde me dat het me alleen maar meer schade en lijden bezorgde om al mijn energie te steken in het vinden van een geneesmiddel voor mijn eczeem. 

Ik heb bijna alles geprobeerd, waaronder eliminatiediëten, reinigingen, plaatselijke behandelingen, UV-therapie, kruidengeneeskunde, noem maar op. Het leidde alleen maar tot meer frustratie en verslagenheid toen geen van deze behandelingen mijn huidproblemen wegnam. 

Geloof me, ik zal nooit stoppen met proberen mijn eczeem te genezen, maar in plaats van deze aandoening af te wijzen en te veroordelen, heb ik me gefocust dit deel van mij te omarmen en voor mijn algemene gezondheid en welzijn te zorgen. 

Ik geloof dat je waarneming in hoge mate je ervaring bepaalt; geest boven materie. 

Heb je iets geleerd van je ervaring met eczeem?

Ja, ik heb veel geleerd door bijna mijn hele leven met eczeem te leven. 

Ik heb geleerd dat het leven niet makkelijk is. Iedereen wordt geconfronteerd met een unieke reeks uitdagingen. Voor mij is eczeem een van die uitdagingen. 

Mijn ervaring is dat uitdagingen veranderingen teweegbrengen, en ik geloof dat mijn eczeem tot meer positieve veranderingen in mijn leven heeft geleid. 

Ik geef nu meer voorrang aan mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid dan ik ooit zou gedaan hebben als ik deze aandoening niet had. Ik heb ook geleerd dat je in pijn altijd schoonheid kan vinden. Ik zie mijn uitslag als een teken van kracht; mijn littekens van de strijd. 

Ik ben trots op hoeveel ik overwonnen heb door met deze aandoening te leven. 

Het belangrijkste is dat ik geleerd heb dat ik geliefd ben. Tijdens de pijnlijkste momenten van mijn eczeem waren mijn dierbaren er altijd om me er doorheen te helpen. Ik heb onvoorwaardelijke steun gekregen van mijn familie, vrienden en partner en daar zal ik hen altijd dankbaar voor zijn.

Het Atopische Dermatitis programma van Sidekick Health is ontworpen om je de juiste ondersteuning te bieden tijdens je eczeemreis. Het programma bevat een groot aantal educatieve middelen over eczeem en verbind je met een gezondheidscoach, zodat je toegang hebt tot ondersteuning wanneer die nodig is. 

Ontdek het Atopische Dermatitis programma en vind vandaag nog je eczeem Sidekick.

Over de auteur

Molly Perkins

Redacteur van Living Well